S účinnosťou od 1. mája 2023 bude poskytovaná dotácia na stravu pre VŠETKÝCH žiakov, ktorí navštevujú základnú školu, ktorých zákonní zástupcovia o dotáciu písomne požiadajú.
Žiaci, ktorí SÚ v súčasnosti stravníkmi školskej jedálne odovzdajú triednym učiteľom v termíne do 15.4.2023 vyplnenú a zákonným zástupcom podpísanú žiadosť o poskytnutie dotácie – príloha 1.
Žiaci, ktorí v súčasnosti NIE SÚ stravníkmi školskej jedálne odovzdajú triednym učiteľom vyplnenú a zákonným zástupcom podpísanú žiadosť o poskytnutie dotácie – príloha 1 a zápisný lístok stravníka – príloha 2.
Režijné náklady pre žiakov ZŠ sú určené VZN Obce Čaňa č.3/2022 vo výške 3 € na mesiac za stravníka.
Úhradu režijných nákladov je potrebné uhradiť prevodom na účet č.: SK 17 0200 0000 0017 8730 5151 (prípadne poštovou poukážkou) najneskôr do 15.09.2023 v sume 15€ za 1. polrok školského roka.
Úhradu režijných nákladov za 2. polrok školského roka je potrebné uhradiť prevodom na účet č.: SK 17 0200 0000 0017 8730 5151 (prípadne poštovou poukážkou) najneskôr do 10.02.2024 v sume 15€
Žiadame všetkých rodičov, aby pri úhradách za stravu a réžiu ZADÁVALI do poznámky pre príjemcu AJ TRIEDU ŽIAKA kvôli správnej identifikácii platby.
Žiadame zákonných zástupcov dieťaťa, ktorých dieťa vyžaduje OSOBITNÉ stravovanie, aby vyplnili prihlášku na osobitné stravovanie žiaka a pridali aj DOKLAD, ktorý podľa posúdenia ošetrujúceho lekára so špecializáciou v príslušnom špecializačnom odbore určil diagnózu, ktorá si vyžaduje osobitné stravovanie (túto prihlášku dostanete od vedúcej školskej jedálne len na VYŽIADANIE).
Pokyny pre stravníkov v školskej jedálni – všeobecné pokyny
Prevádzka: Jedáleň sa nachádza v budove ZŠ Čaňa ul . Pionierska 33
Telefónny kontakt : 0904/024342, 055/ 6999 432
Zápisný lístok stravníka – každý žiak školy, ktorý má záujem o stravovanie, musí mať vypísaný a podpísaný Zápisný lístok stravníka pre daný školský rok, ktorý je nutné odovzdať VŠJ do konca júna bežného roka. Nový žiak školy sa môže prihlásiť na stravu po vypísaní Zápisného lístka a uhradení stravy na mesiac vopred. Bez vyplneného Zápisného lístka nebude strava žiakovi vydaná.
Zamestnanci a cudzí stravníci sa prihlasujú na stravu svojim podpisom na Zápisnom hárku stravníka na každý školský rok.
Všetci stravníci /žiaci, zamestnanci, cudzí stravníci/ sú na stravu prihlásení počas celého školského roka /okrem riadnych alebo mimoriadnych prázdnin/.
Výdaj stravy – harmonogram stravovania
- ZŠ žiaci I. stupeň, pedagogickí zamestnanci, ŠKD – výdajné okienko č.1 od 11:30 do 13:00 hod.
- ZŠ žiaci II. stupeň, pedagogickí zamestnanci podľa jednotlivých rozvrhov – výdajné okienko č.2 od 12:00 do 13:50 hod.
- Cudzí stravníci – odovzdávanie cez určený odberový východ z priestorov kuchyne od 11:30 do 12:00 hod.
- Zamestnanci v administratíve, prevádzkoví zamestnanci, školník, strojník, upratovačky – výdajné okienko č.2 od 12:00 do 12:30 hod.
Úhrada stravného
Zmena finančného pásma – oznámenie /aktualizácia 28.08.2023/
Školská jedáleň pri ZŠ – Čaňa s účinnosťou od 01.09.2023 – mení finančné pásma na nákup potravín podľa vekových kategórií
3.finančné pásmo
Základná škola / stravníci od 6 – 11 rokov / finančný limit 1,70 EUR
Základná škola / stravníci od 11 – 15 rokov / finančný limit 1,90 EUR
Zamestnanci a cudzí stravníci finančný limit 2,40 EUR
Úhrada od stravníka:
Stravníci od 6 – 11 rokov poplatok /obed 0 EUR/ jedno jedlo
režijné náklady 3,00 EUR/ mesiac
Stravníci od 11 – 15 rokov poplatok /obed 0 EUR / jedno jedlo
režijné náklady 3,00 EUR/ mesiac
Zamestnanci a cudzí stravníci poplatok s réžiou 3,90 EUR/ deň
Úhrada za stravu sa vykonáva: poštovou poukážkou, ale preferuje sa úhrada bezhotovostná na Stravovací účet školy SK 17 0200 0000 0017 8730 51 51 mesiac vopred, do 10.dňa v mesiaci. Preplatky za režijné náklady budú zúčtované v mesiaci december bežného roka na účet zákonného zástupcu alebo ak žiak prechádza do vyššieho ročníka, je možné túto sumu preniesť na ďalší školský rok na mesiac september a konečné zúčtovanie bude na konci deviateho ročníka.
Pri platbe bankovým prevodom je nutné do správy pre prijímateľa uviesť /meno, priezvisko a triedu žiaka – zamestnanca/ .
V prípade, že sa cena režijných nákladov alebo stravného navýši všetci stravníci budú o tom včas informovaní.
Dôležité informácie o Dotáciách sa dozviete na stránke: www.upsvar.sk Dotácie pre deti na stravu a školské potreby – ÚPSVaR
Odhlasovanie zo stravy
Odhlásiť sa z obedov v prípade neprítomnosti je potrebné 24 hodín vopred, v prípade ochorenia, alebo návštevy lekára je možné sa odhlásiť do 8,00 hodiny ráno na telefónnom čísle 055/ 6999 432 , kde treba uviesť meno žiaka, triedu a počet dní na odhlásenie alebo prostredníctvom EduPage – karta Školská jedáleň – Jedálny lístok. Prosíme rodičov, aby odhlasovali svoje deti osobne, telefonicky u vedúcej ŠJ alebo cez EduPage a neprenechávali to na učiteľov, ktorí nie sú povinní žiakov odhlasovať.
Prvý deň neprítomnosti žiaka z dôvodu choroby, je možné si prísť prevziať obed v čase od 13,30-13,45 hod. cez určený odberový východ z priestorov kuchyne, ktorý bude vydaný v jednorazovom obale .
V prípade, ukončenia odoberania stravy z dôvodu ukončenia výchovno-vzdelávacieho procesu, presunom na inú školu alebo z iných dôvodov je /zákonný zástupca/ žiaka povinný vypísať Odhlášku zo stravovania a odovzdať podpísanú vedúcej ŠJ.
Za neodobratú a včas neodhlásenú stravu sa finančná ani vecná náhrada neposkytuje.
Zásady pre zostavovanie jedálnych lístkov v zariadeniach školského stravovania
Časová štruktúra jedálnych lístkov
V rámci 5 stravovacích dní v jednozmennom stravovaní by mal jedálny lístok obsahovať :
- 2x hlavné jedlá s mäsovým pokrmom
- 1x hlavné jedlo so zmiešaným pokrmom / znížená dávka mäsa/
- 2x odľahčovacie jedlá /1x s múčnym a 1x so zeleninovým pokrmom/
Obsahová štruktúra pokrmov
- Pokrmy z mäsa sú pripravované z mäsa jatočných zvierat, hydiny a rýb s plnou hmotnosťou pre vekové skupiny
- Pokrmy so zníženou dávkou mäsa, sú zmesi mäsa s ryžou, mletými varenými sójovými bôbmi alebo drviny, ovsených vločiek, zemiakov a pod.
- Pokrmy zeleninové sú pripravované s použitím zeleniny, strukovín a obilnín.
Múčne pokrmy sú pripravované s použitím múky, vajec, mlieka, tvarohu, ovocia a pod.
Všeobecné zásady
- Prívarky sa odporúča zaraďovať 2x do mesiaca s využitím hlavne strukovín.
- Múčna príloha /knedľa, cestoviny, halušky/ má byť iba raz do týždňa.
- Zemiaky majú byť na jedálnom lístku 2x-3x v týždni.
- Zelenina má byť na jedálnom lístku denne vo forme šalátov 2x a 1x ako zeleninová obloha k jedlu.
- Ryby podávame 1x v týždni.
- Obilniny – krúpy, ovsené vločky, pohánku, proso, kukuricu uprednostňujeme pred ryžou a majú byť aspoň 1x v týždni.
- Múčnik ako súčasť obeda sa môže podávať 1x v týždni.
- Nápoje za obedom /voda, sódová voda, minerálne vody, nesladený tmavý a ovocný čaj/. Obmedzovať sladené malinovky a kolové nápoje.
- Ovocie zaraďujeme denne, ak nám to povolí finančný limit na nákup potravín.
- Dodržiavame predpísané množstvo živín, minerálnych látok a vitamínov, pestrosť pri výbere surovín, striedame technologické postupy pri príprave pokrmov. Uprednostňujeme varenie, dusenie a zapekanie. Striedame pokrmy sýte a ľahko stráviteľné.
Zamestnanci Školskej jedálne
Vedúca :
- Alena Semanová
Hlavná kuchárka:
- Alena Krupášová
Kuchárky:
- Šavelová Alžbeta
- Jaczková Dana
- Dudríková Gabriela
Pomocné sily:
- Lukáčová Iveta
- Hudová Monika
- Bittóová Lucia
- Kállaiová Martina
Kolektív Školskej jedálne želá všetkým stravníkom – DOBRÚ CHUŤ!